Program for Byg og Bæredygtighed
Aalborg den 26. marts – vi ses kl. 9.00.
Se, hvad du kan opleve den 26. marts
Vi gør klar til +20 oplæg fordelt på 3 scener og hovedscenen – alt sammen med fokus på at klæde dig virksomhed godt på til at imødekomme det nye bygningsreglement i en verden, hvor der stadig skal driftes og være sorte tal på bunden.
Vi starter dagen i fællesskab på hovedscenen, hvor blandt andet Peter Munk og Artelia vil tegne de store linjer for, hvor byggebranchen og kommende klimakrav får af betydning for håndværksmestre og entreprenørers hverdag. Derefter er der rig mulighed for at gå ud og høre oplæg 30 minutters oplæg fra de 3 andre scener i løbet af hele dagen, inden vi mødes til panelsamtaler, flere oplæg og måske et godt grin til sidst på dagen?
Scene 1
Scene 1
Scene 2
Scene 3
Kl. 9.00.
Åbning af messen
v/ Jane Vennersdorf
Jane Vennersdorf er projektchef og founder af Byg og Bæredygtighed, og hun vil på dagen byde velkommen og fortælle om, hvad dagen byder på.
Kl. 9.15.
Keynote speaker
Hvor kigger vi hen i byggeriet i 2025 og frem?
v/ Peter Munk
Klima- og biodiversitetskrisen betyder, at byggesektoren ikke kan fortsætte, som vi plejer! Strammere klimakrav, øget fokus på cirkularitet med genbrug og genanvendelse samt nye biobaserede materialer, øgede dokumentationskrav i projekterne og ESG-krav til virksomhederne stiller store krav til hele værdikæden, ikke mindst de udførende håndværkere og entreprenører.
Det forsøger Peter Munk at stille skarpt på, når han slår dagens program an i det første oplæg.
Kl. 9.40.
Keynote speaker
Hvilken betydning får klimakravene i bygningsreglementet for håndværkere og entreprenører?
v/ Anne Nørkjær Gade fra Artelia
Fra sommeren 2025 træder skærpede klimakrav i bygningsreglementet i kraft, og det får direkte betydning for håndværkere og entreprenører i byggebranchen. I dette oplæg giver Anne Nørkjær Gade fra Artelia et overblik over de nye krav, herunder de strammere og differentierede grænseværdier for CO₂-udledning, krav til dokumentation af udledninger fra både materialer, byggeprocessen og den samlede livscyklusvurdering (LCA) af nybyggeri.
Oplægget vil belyse, hvad de nye regler konkret betyder i praksis, og hvordan håndværkere og entreprenører kan forberede sig bedst muligt.
Kl. 10.00.
Kort pause
Spor 1
Praktiske løsninger og
metoder
Spor 2
Bæredygtighed som en konkurrencefordel
Spor 3
Fremtidens teknologi og innovation
Kl. 10.15.
Asbest og sikkerhed på byggepladsen
v/ Eurofins VBM
Asbest findes stadig i mange bygninger og materialer, men hvordan identificerer vi det, og hvad betyder det for det daglige arbejde på byggepladsen?
Dette oplæg giver en grundlæggende introduktion til asbest: hvor vi typisk finder det, hvordan vi sikrer, at der ikke udføres uvidende asbestarbejde, samt hvilke målemetoder der bruges til at vurdere asbest i indeklimaet.
ESG: Skab værdi og styrk din forretning som SMV
v/ Anne Nørkjær Gade og Anne Sofie Bredgaard Myrup
Hvad skal en ESG-rapport som minimum indeholde? Hvad kan den indeholde? Og hvordan ser en ESG-rapport ud for en entreprenørvirksomhed?
Hør Kastberg og Artelias bud på, hvordan jeres virksomhed også kan komme godt i gang,
Digitalisering og AI byggeplads
v/ Cuno Mouritsen fra Færch & Co.
Hvordan kan AI understøtte entreprenørens arbejde med bæredygtighed?
Og hvordan kan en trænet ChatGPT hjælpe med at finde fejl i udbudsmateriale, svarer på spørgsmål fra både lærlinge og svende til fx bygningsreglementet og få hjælp til at regne den rette løsning ud?
Cuno Mouritsen fra Færch & Co. kommer og giver et indblik i, hvordan de bruger AI med rigtig gode resultater.
Kl. 10.45.
Kort pause
Kl. 11.00.
Genbrug og genanvendelse af byggematerialer
v/ Hans Ulrik Møller fra Titan Nedbrydning
Genbrug af byggematerialer er nyt for mange, men Titan Nedbrydning viser, hvordan vinduer, der opfylder BR18, gulvbrædder til snedkerkøkkener og et orangeri-koncept udviklet med AAU kan skabe cirkulære løsninger.
Hør, hvordan samarbejdet mellem håndværkere, arkitekter og nedbrydere baner vejen for nye, innovative muligheder i byggeriet.
Strategisk opkvalificering af medarbejdere
v / Kim Knudsen fra STAR
Hvordan sikrer du, at dit team er klar til fremtidens krav i byggeriet?
Få indblik i, hvordan en målrettet strategi for kompetenceudvikling kan gøre din virksomhed mere agil og konkurrencedygtig – og samtidig give medarbejderne de bedste forudsætninger for at løfte nye opgaver.
Digitale værktøjer til ESG og klimaregnskab
v/ Søren Orluf fra Verarca og Michael Madsbølle fra E-komplet
Hvilke typer af digitale værktøjer kan hjælpe din virksomhed med at samle data til klimaregnskabet? Hvad findes der til at håndtere dobbeltvæsentlighedsanalyser? Og passer alle slags værktøjer på markedet til alle størrelser af virksomheder?
Dette kan du få meget mere viden om i dette indlæg.
Kl. 11.30.
Kl. 12.00.
Panelsamtale
Fremtidens byggebranche?
Hvordan tager vi et fælles ansvar for bæredygtigheden i byggerier?
Mød Jacob Wernberg, direktør i Ambercon, Anders Dam Lehmann, ejerleder og tømrermester i HAANDVRK og Mads Olesen, driftsdirektør hos Pallisgaard, når der skal tales om, hvordan vi i fællesskab tager et ansvar for fremtidens byggerier.
Kl. 12.45.
Hvordan håndterer vi de nye krav fra medarbejderne?
v/ Lin B. Taudorf fra Kimbo Gruppen
Nye tider bringer nye muligheder – men også udfordringer. Fastholdelse af medarbejdere, længere barselsperioder, den unge generation på arbejdspladsen, og diversitet kan skabe frustrationer for arbejdsgivere.
Hvordan navigerer man i disse forandringer?
Den korte intro til de nye krav i bygningsreglementet
v/ Tobias Rydahl fra Refine Consulting
Er din virksomhed klar til de kommende krav til CO2 dokumentation, der træder i kraft 1. juli 2025? Snart vil flere typer byggerier være omfattet af nye grænseværdier for byggeriets miljømæssige udledninger. Deltag i vores oplæg og få indsigt i, hvordan I kan forberede jer, så I er klar til at vejlede jeres kunder og skabe et godt samspil med rådgiverne. Tobias Rydahl fortæller mere om kravene, og hvordan du kan imødekomme lovgivningen i hverdagen.
Kl. 13.15.
Kort pause
Kl. 13.30.
Ledelsen skal tage ansvar og gå foran!
v/ Rasmus Steen Malmstrøm fra Refine Consulting
Den grønne omstilling bliver en af de største forandringer, vi vil opleve i branchen. Hvis vi skal lykkes med at være konkurrencedygtige på den lange bane, skal vi gribe de muligheder, som vi ser frem mod. Det kræver, at ledelsen tager ansvar og går foran.
Hør Rasmus Steen Malmstrøm fortælle om, hvordan ledelsen kan balance mellem en fortsat travl hverdag, hvor projekterne fylder meget. Men samtidig bruge den nødvendige energi på, at gribe de forretningsmæssige muligheder, som vi kommer til at møde nu og fremadrettet.
Biogene byggematerialer
v/ Lars Keller fra Ecocon
Biogene byggematerialer har en række fordele ifht klima og miljø.
Særligt de hurtigtvoksende har en række fordele.
Deltag i dette oplæg og bliv klædt godt på til at benytte fremtidens byggematerialer.
Hvordan sammenligner man EPD’er og vælger det rigtige materiale?
v/ Tobias Rydahl fra Refine Consulting
LCA-analyser og EPD’er bliver i endnu højere grad en del af hele byggebranchens hverdag.
Men hvad betyder de egentlig? Og hvordan sammenligner du EPD’er og tager de rette materialevalg?
Hør Rasmus Steen Malmstrøm fra Refine Consulting, når han giver en kort introduktion til begreberne.
Kl. 14.00.
Kort pause
Kl. 14.15.
Emissionsreducerede byggepladser – hvordan gør man?
v/ Peter Munk
Vil du nedbringe klimapåvirkningen og forbedre arbejdsmiljøet på byggepladsen?
Lær om de nyeste metoder, teknologier og samarbejdsformer, der muliggør en mere emissionsfri eller -reduceret drift – fra brug af eldrevne maskiner til optimeret logistik og cirkulær affaldshåndtering.
ESG – bliv valgt til som leverandør i byggeriet
v/ Elly Kjems Hove og Mette Houborg fra DI Byg
Bæredygtighed er ikke længere blot en trend – kunderne forventer konkrete beviser på ansvarlighed. Men hvordan håndterer du disse krav i praksis?
Dette oplæg gennemgår, hvad du kan forvente at blive bedt om at dokumentere, og hvordan du kan bruge data til at stå stærkere og blive valgt til som leverandør i byggeriet.
DGNB i 2025
v/ Søren Riis Dietz fra Bjerg Arkitektur
Få et skarpt indblik i DGNB 2025’s opdaterede manual, hvor LCA som nøgleværktøj illustreres med cases fra Nyt børnehus, Landbonord, Ringkøbing K. og Tarm.
Derudover drøftes, hvordan bæredygtige materialevalg, genbrug og energistrømme – med fokus på træ, biomasse og biodiversitet – kan skabe konkurrencefordele i dine projekter.
Kl. 14.45.
Kort pause
Kl. 15.00.
Puljer og økonomisk støtte til en grønnere byggebranche
Virksomheder skaber værdi, og i fremtiden bliver det nødt til at være afkoblet fra deres miljøaftryk.
Projektet Afkobling 2030 har derfor sat sig for at skabe nye, brugbare løsninger i blandt andet byggebranchen.
Hør om vores arbejde sammen med virksomheder blandt andet om at konvertere asbestplader til cementerstatning, samle grupper af virksomheder om genanvendelse af byggematerialer, og erstatte miljøskadelige materialer med fornybare.
Du får gode råd og god praksis til dit arbejde med cirkulære forretningsmodeller og samarbejde med dine kunder og leverandører i værdikæder.
Kl. 15.30.
Mød komikeren Niels Nørkjær og få et godt grin til sidst på dagen!
– og så siger vi tak for i dag
Vi gør klar til +20 oplæg fordelt på 3 scener og hovedscenen – alt sammen med fokus på at klæde dig virksomhed godt på til at imødekomme det nye bygningsreglement i en verden, hvor der stadig skal driftes og være sorte tal på bunden.
Du kan se programmet for hver scene, når du klikker på det orange ikon ud for hver scene.
På hovedscenen har vi en række fælles oplæg, og i løbet af dagen åbner vi op for spor 1, spor 2 og spor 3, hvor du frit kan gå til og fra de oplæg, der passer til jeres virksomhed.
Vi opdaterer løbende programmet de næste uger, så følg endelig med her på siden og tilmeld dig ganske gratis her,
Scene 1 - Hovedscenen
Kl. 9.00.
Åbning af messen
v/ Jane Vennersdorf
Jane Vennersdorf er projektchef og founder af Byg og Bæredygtighed, og hun vil på dagen byde velkommen og fortælle om, hvad dagen byder på.
___
Kl. 9.15.
Hvor kigger vi hen i byggeriet i 2025 og fremad?
v/ Peter Munk – keynote speaker
Klima- og biodiversitetskrisen betyder, at byggesektoren ikke kan fortsætte, som vi plejer! Strammere klimakrav, øget fokus på cirkularitet med genbrug og genanvendelse samt nye biobaserede materialer, øgede dokumentationskrav i projekterne og ESG-krav til virksomhederne stiller store krav til hele værdikæden, ikke mindst de udførende håndværkere og entreprenører.
Det forsøger Peter Munk at stille skarpt på, når han slår dagens program an i det første oplæg.
___
Kl. 9.40.
Hvilken betydning får klimakravene i bygningsreglementet for håndværkere og entreprenører?
v/ Anne Gade Nørkjær fra Artelia – keynote speaker
Fra sommeren 2025 træder skærpede klimakrav i bygningsreglementet i kraft, og det får direkte betydning for håndværkere og entreprenører i byggebranchen. I dette oplæg giver Anne Nørkjær Gade fra Artelia et overblik over de nye krav, herunder de strammere og differentierede grænseværdier for CO₂-udledning, krav til dokumentation af udledninger fra både materialer, byggeprocessen og den samlede livscyklusvurdering (LCA) af nybyggeri.
Oplægget vil belyse, hvad de nye regler konkret betyder i praksis, og hvordan håndværkere og entreprenører kan forberede sig bedst muligt.
___
Kl. 12.00.
Panelsamtale
Fremtidens byggebranche?
Hvordan tager vi et fælles ansvar for bæredygtigheden i byggerier?
Mød Jacob Wernberg, direktør i Ambercon, Anders Danm Lehmann, ejerleder og tømrermester i HAANDVRK og Mads Olesen, driftdirektør hos Pallisgaard, når der skal tales om, hvordan vi i fællesskab tager et ansvar for fremtidens byggerier.
___
Kl. 15.00.
Puljer og økonomisk støtte til en grønnere byggebranche
Virksomheder skaber værdi, og i fremtiden bliver det nødt til at være afkoblet fra deres miljøaftryk.
Projektet Afkobling 2030 har derfor sat sig for at skabe nye, brugbare løsninger i blandt andet byggebranchen.
Hør om vores arbejde sammen med virksomheder blandt andet om at konvertere asbestplader til cementerstatning, samle grupper af virksomheder om genanvendelse af byggematerialer, og erstatte miljøskadelige materialer med fornybare.
Du får gode råd og god praksis til dit arbejde med cirkulære forretningsmodeller og samarbejde med dine kunder og leverandører i værdikæder.
___
Kl. 15.30.
Mød komikeren Niels Nørkjær og få et godt grin til sidst på dagen!
– og så siger vi tak for i dag
Spor 1 - Tema: Praktiske løsninger og metoder
Kl. 10.15.
Asbest og sikkerhed på byggepladsen
v/ Eurofins VBM
Asbest findes stadig i mange bygninger og materialer, men hvordan identificerer vi det, og hvad betyder det for det daglige arbejde på byggepladsen?
Dette oplæg giver en grundlæggende introduktion til asbest: hvor vi typisk finder det, hvordan vi sikrer, at der ikke udføres uvidende asbestarbejde, samt hvilke målemetoder der bruges til at vurdere asbest i indeklimaet.
___
Kl. 10.45. – kort pause
__
Kl. 11.00.
Genbrug og genanvendelse af byggematerialer
v/ Hans Ulrik Møller fra Titan Nedbrydning
Genbrug af byggematerialer er nyt for mange, men Titan Nedbrydning viser, hvordan vinduer, der opfylder BR18, gulvbrædder til snedkerkøkkener og et orangeri-koncept udviklet med AAU kan skabe cirkulære løsninger.
Hør, hvordan samarbejdet mellem håndværkere, arkitekter og nedbrydere baner vejen for nye, innovative muligheder i byggeriet.
__
Kl. 13.30.
Ledelsen skal tage ansvar og gå foran!
v/ Rasmus Steen Malmstrøm fra Refine Consulting
Den grønne omstilling bliver en af de største forandringer, vi vil opleve i branchen. Hvis vi skal lykkes med at være konkurrencedygtige på den lange bane, skal vi gribe de muligheder, som vi ser frem mod. Det kræver, at ledelsen tager ansvar og går foran.
Hør Rasmus Steen Malmstrøm fortælle om, hvordan ledelsen kan balance mellem en fortsat travl hverdag, hvor projekterne fylder meget. Men samtidig bruge den nødvendige energi på, at gribe de forretningsmæssige muligheder, som vi kommer til at møde nu og fremadrettet.
___
Kl. 14.00. – kort pause
__
Kl. 14.15.
Emissionsreducerede byggepladser – hvordan gør man?
v/ Peter Munk
Vil du nedbringe klimapåvirkningen og forbedre arbejdsmiljøet på byggepladsen?
Lær om de nyeste metoder, teknologier og samarbejdsformer, der muliggør en mere emissionsfri eller -reduceret drift – fra brug af eldrevne maskiner til optimeret logistik og cirkulær affaldshåndtering.
Spor 2 - Tema: Bæredygtighed som en konkurrencefordel
Kl. 10.15.
ESG: Skab værdi og styrk din forretning som SMV
v/ Anne Gade Nørkjær og Anne Sofie Bredgaard Myrup
Hvad skal en ESG-rapport som minimum indeholde? Hvad kan den indeholde? Og hvordan ser en ESG-rapport ud for en entreprenørvirksomhed?
Hør Kastberg og Artelias bud på, hvordan jeres virksomhed også kan komme godt i gang,
___
Kl. 10.45. – kort pause
__
Kl. 11.00.
Strategisk opkvalificering af medarbejdere
v / Kim Knudsen fra STAR
Hvordan sikrer du, at dit team er klar til fremtidens krav i byggeriet?
Få indblik i, hvordan en målrettet strategi for kompetenceudvikling kan gøre din virksomhed mere agil og konkurrencedygtig – og samtidig give medarbejderne de bedste forudsætninger for at løfte nye opgaver.
___
Kl. 11.30.
Frokost
___
Kl. 12.45.
Hvordan håndterer vi de nye krav fra medarbejderne?
v/ Lin B. Taudorf fra Kimbo Gruppen
Nye tider bringer nye muligheder – men også udfordringer. Fastholdelse af medarbejdere, længere barselsperioder, den unge generation på arbejdspladsen, og diversitet kan skabe frustrationer for arbejdsgivere.
Hvordan navigerer man i disse forandringer?
___
Kl. 13.15. – kort pause
__
Kl. 13.30.
Biogene byggematerialer
v/ Lars Keller fra Ecocon
Biogene byggematerialer har en række fordele ifht klima og miljø.
Særligt de hurtigtvoksende har en række fordele.
Deltag i dette oplæg og bliv klædt godt på til at benytte fremtidens byggematerialer.
___
Kl. 14.00. – kort pause
__
Kl. 14.15.
ESG – bliv valgt til som leverandør i byggeriet
v/ Elly Kjems Hove og Mette Houborg fra DI Byg
Bæredygtighed er ikke længere blot en trend – kunderne forventer konkrete beviser på ansvarlighed. Men hvordan håndterer du disse krav i praksis?
Dette oplæg gennemgår, hvad du kan forvente at blive bedt om at dokumentere, og hvordan du kan bruge data til at stå stærkere og blive valgt til som leverandør i byggeriet.
Spor 3 - Tema: Fremtidens teknologi og innovation
Kl. 10.15.
Digitalisering og AI byggeplads
v/ Cuno Mouritsen fra Færch & Co.
Hvordan kan AI understøtte entreprenørens arbejde med bæredygtighed?
Og hvordan kan en trænet ChatGPT hjælpe med at finde fejl i udbudsmateriale, svarer på spørgsmål fra både lærlinge og svende til fx bygningsreglementet og få hjælp til at regne den rette løsning ud?
Cuno Mouritsen fra Færch & Co. kommer og giver et indblik i, hvordan de bruger AI med rigtig gode resultater. .
___
Kl. 10.45. – kort pause
__
Kl. 11.00.
Digitale værktøjer til ESG og klimaregnskab
v/ Søren Orluf fra Verarca og Michael Madsbølle fra E-komplet
Hvilke typer af digitale værktøjer kan hjælpe din virksomhed med at samle data til klimaregnskabet? Hvad findes der til at håndtere dobbeltvæsentlighedsanalyser? Og passer alle slags værktøjer på markedet til alle størrelser af virksomheder?
Dette kan du få meget mere viden om i dette indlæg.
___
Kl. 11.30.
Frokost
___
Kl. 12.45.
Den korte intro til de nye krav i bygningsreglementet
v/ Tobias Rydahl fra Refine Consulting
Er din virksomhed klar til de kommende krav til CO2 dokumentation, der træder i kraft 1. juli 2025? Snart vil flere typer byggerier være omfattet af nye grænseværdier for byggeriets miljømæssige udledninger. Deltag i vores oplæg og få indsigt i, hvordan I kan forberede jer, så I er klar til at vejlede jeres kunder og skabe et godt samspil med rådgiverne. Tobias Rydahl fortæller mere om kravene, og hvordan du kan imødekomme lovgivningen i hverdagen.
___
Kl. 13.15. – kort pause
__
Kl. 13.30.
Hvordan sammenligner man EPD’er og vælger det rigtige materiale?
v/ Tobias Rydahl fra Refine Consulting
LCA-analyser og EPD’er bliver i endnu højere grad en del af hele byggebranchens hverdag.
Men hvad betyder de egentlig? Og hvordan sammenligner du EPD’er og tager de rette materialevalg?
Hør Rasmus Steen Malmstrøm fra Refine Consulting, når han giver en kort introduktion til begreberne.
___
Kl. 14.00. – kort pause
__
Kl. 14.15.
DGNB i 2025
v/ Søren Riis Dietz fra Bjerg Arkitektur
Få et skarpt indblik i DGNB 2025’s opdaterede manual, hvor LCA som nøgleværktøj illustreres med cases fra Nyt børnehus, Landbonord, Ringkøbing K. og Tarm.
Derudover drøftes, hvordan bæredygtige materialevalg, genbrug og energistrømme – med fokus på træ, biomasse og biodiversitet – kan skabe konkurrencefordele i dine projekter.