Få artiklen læst op
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Hvornår er et solcelleanlæg CO2 neutralt?
Artiklen er skrevet af MikMa.
Der florerer mange myter om, at solceller først bliver CO2-neutrale efter 50 år. Men hvor meget sandhed er der i denne påstand? Mange leverandører fremhæver, at solceller producerer CO2-neutral strøm, hvilket er korrekt i selve driftsfasen. Men det er vigtigt at inddrage hele produktionsprocessen, hvor der udledes CO2 ved fremstilling af solceller, invertere og batterier. Den præcise udledning afhænger af, hvordan producenten behandler råmaterialerne, og hvilken energikilde der anvendes i produktionen.
I 2021 satte Aalborg Universitet (1) spørgsmålstegn ved solcellers miljøfordele, da nogle typer havde så høj en CO2-udledning, at de potentielt skadede klimaet mere, end de gavnede. Men allerede i 2025 ser billedet markant bedre ud. Teknologiske fremskridt og en grønnere energiproduktion har betydet, at nyere solcelleanlæg har en langt hurtigere CO2-tilbagebetalingstid end tidligere antaget.
De nyeste tal viser at et solcelleanlæg er CO2-neutral efter få år
Hos MikMa indsamler vi miljødeklarationer (EPD) fra vores producenter og benytter de nyeste data til at beregne solcellers reelle CO2-aftryk. Hvis vi ser på en typisk installation hos private forbrugere på 10 kWp solceller, installeret på et parcelhus i Aalborg Kommune, og laver beregningerne for CO2-besparelsen ud fra den gennemsnitlige udledning pr. kWh i kommunen, viser det sig, at et sådant anlæg allerede vil være CO2-neutralt efter kun 2,5 år.
Men for at give et mere retvisende billede, tilføjer vi også CO2-udledningen fra produktionen af en inverter og et 10 kWh batteri. En inverter er nødvendig for at omdanne jævnstrøm til vekselstrøm, mens batterier i stigende grad er en fast del af moderne solcelleløsninger. Især batterier kan være CO2-tunge at producere, og derfor har vi medtaget dem i beregningen for et mere helhedsorienteret billede. Med inverter og batteri inkluderet i regnskabet vil det samlede anlæg være CO2-neutralt efter 5,9 år.
Langvarige klimafordele
Når CO2-gælden er tilbagebetalt, kan et solcelleanlæg fortsætte med at producere CO2-neutral strøm i omkring 19 år. Det betyder, at størstedelen af anlæggets levetid direkte bidrager til at reducere CO2-udledningen fra elproduktionen.
Danmarks regering har et ambitiøst mål om, at landet skal være 100 % forsynet med vedvarende energi i 2030. Uanset om en husstand bruger den producerede strøm direkte eller sender den ud på elnettet, vil private solcelleanlæg spille en afgørende rolle i at mindske CO2-udledningen fra energisektoren.
Så selvom myten om, at solceller først bliver CO2-neutrale efter 50 år, stadig lever i visse kredse, viser de nyeste data, at virkeligheden er en helt anden. Moderne solcelleanlæg er ikke blot en økonomisk investering, men også en hurtig og effektiv måde at reducere CO2-udledningen på – til gavn for både klimaet og fremtidige generationer.
(1: https://vbn.aau.dk/da/publications/klimaeffektiv-renovering-balancen-mellem-energibesparelse-og-mate)




Hvad kan du tage med dig hjem fra Byg og Bæredygtighed?
Vidensmessen i Herning den 30. januar og Aalborg d. 26. marts er fyldt op med rådgivere, interesseorganisationer fra byggeriet og ikke mindst leverandører og producenter, der hver dag arbejder aktivt for at gøre det nemmere for entreprenører og håndværkere at blive klædt godt på til de nye klimakrav i byggeriet.
Det er ganske gratis at deltage for alle besøgende - og du er mere end velkommen til at deltage uanset, hvor i landet, du driver forretning fra.
Du vil Loxam, der tager deres el-maskinpark med, og du vil kunne møde forskellige procenter, der anvender genbrug, ressourceoptimering, biogene byggematerialer og ikke mindst få kendskab til en lang række af danske tjenester og softwares, der kan din virksomhed med at løfte dokumentationsarbejdet i fremtiden.
Vi glæder os til at se dig, og du kan læse mere og tilmelde dig her.

Brug for mere information?
Kontakt Jane Vennersdorf
Tlf. +45 2622 7541
Kontakt@bygogbaeredygtighed.dk